Nuffnang

Followers

Two Become One

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, January 8, 2012

Wedding review : Doorgift, Mini Pelamin & Hantaran

2nd review for today. Selepas review Baju nikah semalam.
Harini nak sekali harung cerita bab Pelamin , Hantaran dan Doorgift yg DIY !.

Pesanan penaja : entry ini banyak gambar. sekian.



Kita mulakan dengan


Doorgift.

Dulu selalu google sana sini, timbul idea nak jadikan paperbag brwon ni as Main doorgit. so tinggal cari isi dalam je kan? end up tak jadi. knp tak jadi? sebab aku malas nak DIY. bagus kan?


Tapi memandangkan malam selepas Nikah, ada Kenduri di rumah, s mak guna pakai semua brown paper bag ni, dalam tu Kami letakkan Yasin dan bunga Telur. untuk Orang masjid dan tetamu yg datang malam kenduri.



Total damage : Brown paperbag 100=rm9.90
Stiker tu tempah dengan takeout box : 1000 = rm180
Yassin : beli kat Mydin : 10=rm6.00


Kira sendiri bolehh??? ok bai =p





Doorgift Majlis Sanding di Tasik.

Ada satu petang, masa tu pergi Nilai3, biasalah kalau dah nama Nilai3, sibuk cari benda lain benda lain yang aku jumpa. Found this cute Jar (Ikea) ni kat Kedai Vstar. Harga sebiji dalam rm1.20 masa tu. Sibuk mintak kurang sebab nak beli 800pcs, masa ni main taram je, nak beli, padahal at 1st mmg nak bg brown paper.

Pujuk2 fezal, last2 dia setuju, dgn syarat lepas ni jgn merepek2 lagi nak tukar2.! hek eleyyy,
bukan nak tukar tapi nak mudahkan kerja.I know a bit membazir sbb isi dalam Brown paper bag tu dah beli lebih awal. nanti i share. so nasihat pada semua B2B..listkan betul2 benda yng melibat kan Number ni. cth : Katering, doorgift, sbb banyak la jadi kelam kelibut. percayalah.

pastu mana yg kau tengok murah, masa tu lah nak tukar =p

Ok Beli 800pc je, so dia  bagi rm1.00 per pc, murah la kot, since kat Ikea pon dah berapa kan?
4=rm7.50? betul tak?





So, decide letak Biskut warna warni tu kat dalam. Biskut beli kat kedai borong
1 Tin rm35, area Pasar besar Klang. I beli 8 Tin untuk cukupkan 1000Jar.

Oh a week after dah beli Jar, i dtg lagi sekali dan harga nya dah jadi 80sen. ppffftttt.
takdep bukan rezki.. Redha ye.

Jar tu i beli 1200pc

1000 = letak biskut comel
200 = letak choc eclairs



Songket Box dalam Clear Glass.

actually this one i mmg nak bagi pada Kawan perempuan je. I tak sure korang dapat ke tak? sbb bukan i yg kawal benda benda ni, kalau lah boleh, dah lama i letak sebelah pelamin, time korang salam haku, time tu haku hulur =p

BTW,Korang dapat tak??? jawab ??

Ok Songket Box tu beli di Pasar Baru, Bandung.

Harga per pc : rm35 sen.
Clear Glass from Ikea : Per box ada 6 pc = rm4.90

so total lah sendiri cost nye berapa? haha



Kisah Pelamin Mini : Nikah.


rupa sebelum.
Gilaaa buruk T__T



Saya seorang yang kedekut lagi tak berduit. sekian.
Itu moto, itu visi, itulah Misi. tah hape hape... kalau ikot penat? memang sangattttt penat, ape kau ingat best DIY? oh best bila dah menjadi and siap dan puas hati. Kalau tak siap, sampai tido pon pikir masa cukup ke tak? cukup ke tak? baik kumpul duit and bayar lah orang buat ye kawan-kawan.

I bukan nak patah kan semangat korang, tapi itu realiti (tetibe bagi nasihat & kata semangat) haha.
Ok nak DIY tak susah, Janji ada barang. uolsss paham tak maksud mak?

Ada barang = Jalan. Takde barang?
sila contact Vendor yang buat. done.

Macam i, i beli semua barang. tapi tu dari dulu lah, so i beli sikit2. actually i ade full complete set Mini pelamin untuk nikah wt stage. dan I beli jugak jack set.Pastu i pergi beli chandelier stand black color tu.  Serius i cakap benda tu makan Ribu.( semua barang dalam tu, milik sendiri ye)

Lepas tu i beli pulak bantal ottoman tu. Kenapa i beli? Ok Insyaallah i akan sewa kan pada semua B2B yang teringin nak DIY. I sewa dengan harga mampu milik. I tak amik untung pon. (kita bincang kemudian) =p
aku sibuk nak review ko sibuk nak niaga. kekdah nyeee?


Rupa dua belum.




Tahu tak penuh drama airmata ok, nak buat pelamin ni. I sorang2? bayangkan, adik yang boleh diharap pulak study uitm kat Jengka, a week before wedding, i menangis sbb nak tunggu budak tu balik, mana nak beli bunga lagi? nak siapkan rangka pelamin ni lagi. Haru kau tahuu?

Tapi takpe, orang kata benda tu pengalaman paling best kan?

Rangka siap pasang guna jack set tu, i dirikan sorang2 on monday,minggu nak nikah, masa tu 2/3 kali jugak la tukar warna kain. haha ( adik  balik hari rabu) so mana yg boleh buat dulu, i buat dulu.
Kain jersey je i pakai, bapak i punye, (bapak saya tauke kanopi.sekian)
so i ade banyak choice kain. last2 i pilih warna earth tu.

I beli bunga kat Floristika hari Rabu, I nikah Jumaat Pagi kan?
Ngam sangat dah tu, kalau dia nak layu ke hape, aku pedulik ape? janji aku dah buat.
Tapi semua went well. Alhamdulillah.

Drama airmata tu, sekejap je, mungkin terlalu banyak fikir, and stress buat sorang-sorang.



Rupa Tiga belum.

Pagi Nikah. Ini lah Final sebenanrnya.








FINAL !!!



If i sewa semua ni ada yang nak sewa??? teeettttttttttttttt.

NAK SEWA TAK? KLIK SINI


aku di Pelaminan. pppffttt... berbaloi lah kot. dengan hasil nak expect lebih? tak boleh la kot.
Ini je yang hakakk mampu dek non



Kisah Hantaran


One of the reason kenapa aku stress melampau, adalah sebab masa.Aku rasa sbb buat sendiri ni lah, aku takde masa yg cukup. jangan tak tahu, SPA2 ni pon takde ok. aku tenyeh badan pakai berus sabut je. kau hadeeee? sadissss gila.

Bab hantaran ni, dari zaman bertunang, memang i buatkan untuk tunang sekali, sbab family dia jauh dari kelantan. kang elokk sampai shah alam kang, dulang tah kemana, hantaran tah kemana. =p

So si fezal ni dgn suka suki nye telah mengarahkan i sekali lagi untuk menunjukkan bakat terpendam di dalam jiwa raga ahkak ni untuk menjadi tatapan umum =p



Bunga beli kat Floristika dan Petaling Street ye adik-adik.



Foe me : Champagne roses, Baby breath dan Carnation 






7 balas 5 dulang saja. 

takde bnda yng hebat pon, tu semua buat syarat je, Ikut kan haku? malas gila nak berhantaran ni, sekarang nak bagi pon boleh kan? j=hantaran tu macam hadiah betul tak? ke salah?
watever lah...





Buat kamu Faizal.



Ros purple, pink carnation dan sweet william.

Total damage untuk bunga : semua tau include pelamin,hantaran dan hiasan di tasik rm500


Done semua dulang a day before nikah. Puas hati haku. thank you buat adik ku di jengka yg sanggup ponteng kelas dan menolong kakak mu ini. * tsskk tssskkk. sebak pula rasa di dada. =p




Ok bai.



nanti review Majlis di tasik =)








28 comments:

Cik Puan H said...

makcik.. awwww... sila tonjolkan bakat anda.. anda sangat kreatif!!!


ikhlas dari hati,
makcik gojes

Anis_Apis said...

cantiknya semua...from pelamin tu hantaran...suka tgk...sy pn ada niat nk buat pelamin sendri...tp takut buta mata sbb menangis je keja huuhu

sarahhernyzar said...

aku membaca pn dh mcm nk mengalir air mata eh air peloh. marathon ! haha. oke dh boleh tido. gudnite ! :p

p dot s: selagi x baca x lena tdo aku. haha :p

Miss Sorbet Purple said...

Tatie : kau lagi kretip hokehh

Anis : haha buta mata tuh. boleh DIY if u sanggup

Sarah : dah g tidoq bg lena tido hangg

nurin.Sh said...

cun lah linda. i nk sewa! woot

Nini Mohd said...

hahahh~
betul, paham sangat perasaan drama air mata tu.
dah pernah rasa time buat DIY pelamin tunang dulu.
tapi takdenyer nak serik.
coz dah plan nak jugak DIY pelamin sanding. ;DD

http://ninimohd.blogspot.com

cikpia said...

berbaloi la nanges2 pun hasilnya ohsem gila!!! kalau aku, nanges2 tapi tadak hasil gak, lagi teruk! he he....

nway, congrats dear!!!

Atiqah Ahmad said...

cantik jer linda. cuma drama air mata tu memang sadis la sket. i nanti makcik2 yg nak DIY. ikut i, takyah pun takpe. *dasar takde duit*. haha

Fariza said...

wah. cntiknya :)

Siti Nadirah said...

dr pelamin ke hantaran sume cantik! even ade drama air mate, tp hasilnye memuaskan hati.. kn?

salam kenal :)

Miss Sorbet Purple said...

To ALL : hai korang.tq for your support.and i pun galak kan mn2 b2b yang nak DIY. boleh jimat =)

anaztasias nora aira said...

cantik dear !!!! sewakan !!

maria fitria said...

i sukeeee semuanya... terutama hantaran... n i setuju.. hantaran tu nk bg skarg(lepas kawin) pon boleh kan.. bg la tiap2 bulan.. bulan ni bg ipad.. bulan depan bg hp.. bulan depan lg bg jam rolex..

Nur Dalila Jamaludin said...

lawanya...hbt la u boleh diy pelamin sndr..congrats!!!!smua lawa!

Nur Dalila Jamaludin said...

lawanya...hbt la u boleh diy pelamin sndr..congrats!!!!smua lawa!

Miss Sorbet Purple said...

Dalila : hai dear. thank you..act tak susah man pon nak DIY. kene ade kesungguhan je. =)

oya said...

nk tanya la..chandelier stand beli kat nilai tu satu kene bape ek..mahal giler kers..

Repunzal said...

Oya : Hi.. i beli satu tu dalam rm190.

daia said...

dear brape u bli jack set tue?
u beli kt mne?
thanks

Renee Meow said...

Puan sriiiiiiii.... ah jumpe jugak nama bende yg cari2.. JACKSET. i punye la google2 nama kerangka besi la, ape la.. darling love, please share kat mana nak beli JACKSET itu? tqvm! :D

Renee Meow said...

*oh sgt kuang ajo x bg salam dulu..hehe.. hye Puan sriiii.. hehehe ;p

bienisyana said...

Beli kat ne brown paper bag?

Linda Yusoff said...

Bie : i beli kat kedai kek Bagus sec13.

Qaseh Qistina said...

finally cantik jugak pelamin tuh..hantaran pon not bad. =)

Hanan Haifa said...

-salam perkenalan dan akak nak tumpang iklan sikit ye TT-

Salam to blogger sume ^___^

mencari cari doorgift utk majlis kenduri kahwin mahupun jamuan keraian anda? cuba lawati blogspot Ananaifa di waffle-comel-ananaifa.blogspot.com dan sekiranya berminat dengan tawaran kami, bolehlah proceed for next action ya!

//Jazakallah & Jazakallah again TT ^___^//

Adriana Qaliesha said...

Salam. Nak sewa jetset tu boleh tak.

Adriana Qaliesha said...

Salam . Nak sewa jetset tu. Camne nak contact ye

muhamadakmalwahab said...

i nak kahwin lagi 2 bulan...dok tengah google la membaca apa yang patut...kalau nak dibiarkan my bakal dengan mak dia...abisss bengkrap den...so nak baca-baca la idea...thanks a lot...i get a lot of info from your post...